Iesirea din copilarie si transformarea intr-o persoana matura inseamna de multe ori presiuni suportate cu greu, ce pot atrage dupa ele adevarate furtuni intrafamiliale.Din punct de vedere fizic, incepand de la pubertate (pe care unii autori o considera substadiu al adolescentei) au loc modificari constitutionale, cu cresteri in inaltime si greutate, cresteri osoase si musculare nu intotdeuna concordante, ceea ce uneori inseamna o dizarmonie in aspectul general care determina preocupari deosebite legate de corpul aflat in dezvoltare, sentimente de nemultumire, conflicte in incercarea de acceptare a unei noi imagini.
Adolescenta reprezinta de asemenea un punct de rascruce din punct de vedere al vocatiei: momentul de alegere a carierei. aca pana acum copilul a mers pur si simplu la scoala si a urmat o programa scolara stabilita de altii, acum se ajunge la o intersectie, unde fiecare drum inseamna o directie profesionala care va aduce succese sau esecuri. Dar cat de grea este alegerea cand directiile sunt atat de multe, cand dorintele adolescentului nu sunt vazute ca cele mai “profitabile” de catre cei din jur, cand toti ii spun “sa faci cea mai buna alegere!".
O alta sarcina specifica acestei perioade este stabilirea unei identitati moral-spirituale, ceea ce face referire la dimensiunile etice ale fiecarui om, la principiile ce vor servi drept constitutie de-a lungul vietii, la tot ce poate insemna spiritualitate. E etapa in care dezvoltarea morala atinge nivelul de autoacceptare, de complianta voluntara la etica, depasind stadiul preconventional (acceptarea deciziilor pentru evitarea pedepsei) si pe cel al conformitatii conventionale cu rolul (acceptarea deciziilor pentru mentinerea prieteniilor) (L. Kohlberg).
Trecerea prin adolescenta este in concluzie un proces dificil pentru intreaga familie, care destabilizeaza echilibrul dinamic construit pana atunci. Este practic o etapa revolutionara ce rareori trece fara framantari, in care cei doi parteneri ai asa-zis-ului conflict (adolescent / parinti) se redefinesc si se transforma reciproc, motiv pentru care, pentru o scurta perioada de timp, nu reusesc parca sa se mai recunoasca. Ei au nevoie de ceva vreme sa se redescopere reciproc, sa invete sa se accepte si sa se inteleaga chiar daca la finele perioadei isi vorbesc de pe cu totul alte pozitii decat pana atunci. Adolescenta este acel moment in care e nevoie de o anumita distanta pentru desavarsirea unui Eu matur, crisalida care asigura o scurta ruptura de mediu necesara metamorfozei de la copil la adult.