joi, 21 noiembrie 2013

Crăciunul

     Crăciunul sau Nasterea Domnului (nasterea lui Iisus Hristos) este o sărbătoare crestină celebrată la 25 decembrie  în fiecare an. Ea face parte din cele 12 sărbători domnesti ale Bisericilor bizantine, a patra mare sărbătoare după Pasti, Rusalii si Vinerea Mare. În anumite tări, unde crestinii sunt majoritari, Crăciunul e de asemenea sărbătoare legală, iar sărbătoarea se prelungeste în ziua următoare, 26 decembrie: a doua zi de Crăciun.
Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun îsi trage originile de la popoarele germanice. Între podoabele bradului bomboanele de pom, globurile si ghirlandele au devenit clasice.

     Mos Crăciun
Mos Crăciun este versiunea mai nouă a Sfântului Nicolae  . El împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun (de 24 spre 25 decembrie). Conform unei legende, traditia cadourilor în noaptea de 24 decembrie spre 25 decembrie ar proveni de la Martin Luther care ar fi propagat din anul 1535 aceasta datină numită Christkindl ca o alternativă a obiceiului catolic Nikolaustag de pe 6 decembrie.


Multă vreme în familiile catolice a fost mentinută mai departe traditia cadourilor de Nikolaus. Scopul lui Martin Luther ar fi fost să trezească interesul copiilor pentru Cristos si să-i îndepărteze astfel de datina catolică a cadourilor de Nikolaus, ea fiind un mod de veneratie a catolicilor pentru sfinti, lucru interzis protestantilor. 
Conform unei alte legende, Luther ar fi fost profund impresionat de cerul înstelat, lucru pe care nu l-a putut reproduce în cuvinte pentru familia sa, asa că a tăiat un brad, l-a pus în casă si a pus lumânări în el si le-a aprins. Conform legendei, aceasta ar fi originea bradului de crăciun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu