miercuri, 4 decembrie 2013

Despre adolescenta

     Adolescenta reprezinta o etapa de tranzitie ce face legatura intre stadiul de copil si cel de adult.
Iesirea din copilarie si transformarea intr-o persoana matura inseamna de multe ori presiuni suportate cu greu, ce pot atrage dupa ele adevarate furtuni intrafamiliale.Din punct de vedere fizic, incepand de la pubertate (pe care unii autori o considera substadiu al adolescentei) au loc modificari constitutionale, cu cresteri in inaltime si greutate, cresteri osoase si musculare nu intotdeuna concordante, ceea ce uneori inseamna o dizarmonie in aspectul general care determina preocupari deosebite legate de corpul aflat in dezvoltare, sentimente de nemultumire, conflicte in incercarea de acceptare a unei noi imagini.


    Adolescenta reprezinta de asemenea un punct de rascruce din punct de vedere al vocatiei: momentul de alegere a carierei. aca pana acum copilul a mers pur si simplu la scoala si a urmat o programa scolara stabilita de altii, acum se ajunge la o intersectie, unde fiecare drum inseamna o directie profesionala care va aduce succese sau esecuri. Dar cat de grea este alegerea cand directiile sunt atat de multe, cand dorintele adolescentului nu sunt vazute ca cele mai “profitabile” de catre cei din jur, cand toti ii spun “sa faci cea mai buna alegere!".

    O alta sarcina specifica acestei perioade este stabilirea unei identitati moral-spirituale, ceea ce face referire la dimensiunile etice ale fiecarui om, la principiile ce vor servi drept constitutie de-a lungul vietii, la tot ce poate insemna spiritualitate. E etapa in care dezvoltarea morala atinge nivelul de autoacceptare, de complianta voluntara la etica, depasind stadiul preconventional (acceptarea deciziilor pentru evitarea pedepsei) si pe cel al conformitatii conventionale cu rolul (acceptarea deciziilor pentru mentinerea prieteniilor) (L. Kohlberg).

   Trecerea prin adolescenta este in concluzie un proces dificil pentru intreaga familie, care destabilizeaza echilibrul dinamic construit pana atunci. Este practic o etapa revolutionara ce rareori trece fara framantari, in care cei doi parteneri ai asa-zis-ului conflict (adolescent / parinti) se redefinesc si se transforma reciproc, motiv pentru care, pentru o scurta perioada de timp, nu reusesc parca sa se mai recunoasca. Ei au nevoie de ceva vreme sa se redescopere reciproc, sa invete sa se accepte si sa se inteleaga chiar daca la finele perioadei isi vorbesc de pe cu totul alte pozitii decat pana atunci. Adolescenta este acel moment in care e nevoie de o anumita distanta pentru desavarsirea unui Eu matur, crisalida care asigura o scurta ruptura de mediu necesara metamorfozei de la copil la adult.

 

Copilaria

”Copilăria este șuvoiul de apă care izvorăște limpede și curat din adâncurile finite și la care omenirea aleargă fără încetare să-și potolească setea idealurilor sale de dragoste, de bunătate, de frumusețe, de perfecțiune”, spunea Francesco Orestano.

    Miracolul oricărei copilării este că, oricât de apăsătoare ar fi împrejurările în care se petrece, sufletul copilului păstrează o inocență sub atingerea căreia totul împrumută ceva din farmecul unui basm, și chiar dacă odată cu trecerea anilor, inocența se va pierde, ceea ce rămane va fi memoria intactă a întâmplărilor trăite în acea vreme.

    Copilăria este o lume duioasă, dulce, lină, fermecată în care orice se poate întâmpla. La vârsta aceasta suntem cei mai apropiați de Dumnezeu. Ne putem întâlni oriunde cu un balaur cu șapte capete sau trei zmei care au răpit de la palat trei prințese. Ne credem vrăjitori și totodată credem în sacul moșului, plin de jucării, credem în iepurașul de Paști, care ascunde ouăle de ciocolată frumos colorate în iarbă, sau ne speriem când auzim că vine ,,bau-bau“dacă nu dormim.


   Jocurile copilăriei vor rămâne și ele întipărite în mintea voastră. Cine nu s-a jucat măcar o dată „De-a v-ați ascunselea” , „Șotron” , „Elastic” sau „Țară-ţară, vrem ostaş”!? Acestea sunt doar câteva dintre jocurile pe care poate generațiile de acum nu le știu.


„Un copil poate să înveţe oricând un adult trei lucruri: cum să fie mulţumit fără motiv, cum să nu stai locului niciodată şi cum să ceară cu insistenţă ceea ce îşi doreşte.” – Paulo Coelho


Sportul

    Un sport reprezintă o activitate de natură fizică și poate implica și competiția.Totodata sportul este o activitate care poate influenta stilul de viata,sanatatea sau personalitatea unui om.
Sporturile se pot categorisi în individuale (de exemplu atletism,haltere,tir) sau de echipă (de exemplu baschet,canotaj). Deși sunt numite sporturi în mod greșit, unele ramuri (fotbal,baschet,handbal etc.) sunt de fapt jocuri sportive.


     Istoria sportului
Studiul dezvoltării sportului în istoria umană, poate arăta schimbări sociale semnificative survenite de-a lungul secolelor, în diferite culturi. Conceptul de sport ca o activitate ce implică abilitățile umane de bază, fizice și mentale, urmărește îmbunătățirea acestor abilități pentru a fi utilizate mai eficient și sugerează faptul că sportul este probabil la fel de vechi ca dezvoltarea inteligenței umane. Pentru omul primitiv, activitatea fizică a fost doar un mod de a-și îmbunătăți cunoștințele despre natură și, în aceeași măsură, un mod de a stăpâni mediul din jurul lui.
Sportul, prin însuși natura sa, încurajează diversitatea într-o lume culturală. Pe măsură ce țările și națiunile se apropie tot mai mult unele de altele, dar totuși își păstrează identitatea culturală, sportul este un domeniu în care se învață că diferențele culturale, nu numai că trebuie acceptate, dar reprezintă o bogăție ce trebuie cultivată și prețuită. Conceptul sportiv poate deveni un "indicator de schimbare" a societății globale, de anticipare, evoluții și schimbări prin deschiderea simbolică a relațiilor interstatale. Sportul devine și trebuie considerat, astfel, ca o oglindă a culturii și a societății, căci el reprezintă speranțele și perspectivele viitorului.

Dulciurile


  Va plac dulciurile? Contin zaharuri rafinate care in exces pot contribui la aparita cancerelor, la infectii severe si boli autoimune. Dar si acneea este stimulata de abuzul de dulciuri.Reduceti cantitatea de zahar din alimentatie, este sfatul nutritionistilor. Iar motivele nu vizeaza doar aportul caloric.Excesele pot duce la distrugerea celulelor. Si dermatologii fac aceeasi recomandare, mai ales persoanelor cu acnee. Sa vedem de ce.Ati manca o prajitura delicioasa cu zahar alb, cu faina alba, frisca dulce si un topping savuros? Mancati-o, dar aveti grija sa nu mai consumati alt dulce concentrat in ziua respectiva si nici o zi dupa. Dulcele concentrat inseamna zahar, aditivi alimentari dulci si faina alba. Iata ce efecte au acestea in afara de insulina in exces.

In plus, vorbim despre o inflamatie generalizata care duce la aparitia bolilor cronice. Si pielea are de suferit.


Nu intra in categoria dulciuri concentrate nocive mierea naturala, dar si extractul din stevie. Este singurul indulcitor natural care nu are si calorii.



Visul

    Visul este un termen care descrie experiența subconștientă constând dintr-o succesiune de imagini, sunete, idei, emoții și alte senzații care apare, de obicei, în timpul somnului, dar mai ales în cazul tipului de somn în care ochii se mișcă (somn paradoxal). Capacitățile cognitive, precum gândirea și memoria, sunt secundare, persoana care doarme percepând psihic și emoțional evenimentele petrecute în vis ca elemente reale petrecute aievea.
  Există o ramură a psihologiei care se ocupă cu studiul interpretării visurilor petrecute în timpul somnului. S-a observat faptul că o în medie o ființă umană petrece aproximativ 6 ani din viață visând (ceea ce corespunde unei medii de 2 ore pe noapte).
                                                 Pierre Puvis de Chavannes -- Visul, 1883
     Încă nu s-a aflat care porțiune a creierului generează visele, dacă există o singură regiune din creier care le generează, dacă sunt implicate mai multe sau care este cu adevărat scopul viselor. În timpul somnului rapid (paradoxal), eliberarea anumitor neurotransmițători este complet suprimată. Drept rezultat, neuronii motorii nu sunt stimulați, condiție cunoscută sub denumirea de relaxare nervoasă. Această relaxare suprimă astfel mișcările necontrolate ale corpului în timpul somnului.

      Evenimentele din vis sunt cel mai adesea imposibile sau foarte puțin probabile în realitatea fizică din starea de veghe, fiind simultan în afara posibilității de control a persoanei care visează. Singura excepție cunoscută este visul cunoscut sub terminologia de vis lucid, în care cei ce visează sunt conștienți că visează, putând exercita controlul asupra diverselor aspecte ale visului inclusiv a mediului din vis. Într-un vis lucid, mediul înconjurător este adesea mult mai realist iar acuratețea senzorială este mai ridicată decât în visele obișnuite.Pe langa vise lucide exista si vise premonitorii care sunt un fel de deja vu.


marți, 3 decembrie 2013

Samsung Trends of Tomorrow

   VOTATI Liceul Teoretic "Miron Costin" Iasi !
Votati Liceul Liceul Teoretic "Miron Costin" pentru a castiga competitia Samsung Smart Classroom, la care participa 10 licee din Iasi (National, Negruzzi, Racovita, Cantemir, Ibraileanu, Alecsandri, Moisil, Eminescu, Miron Costin, Cuza). Daca vom castiga, liceul va beneficia de renovarea și dotarea integrală a unei clase cu mijloace tehnologice de ultimă generație.

Castigatorul va fi desemnat calculand media aritmetică dintre scorul obţinut în urma votarii pe Facebook si Youtube şi scorul obţinut în urma jurizării.
Puteti vota astfel:
- Pe Youtube la link-ul https://www.youtube.com/watch?v=8R0zchlAgzc 
Pentru a vota, trebuie sa aveti un cont Gmail. 
- In aplicatia Facebook Smart Classroom pe pagina 2https://www.efort.ro/nuevo/galerie_iasi.php?page=2 unde trebuie sa dati click pe Voteaza si Share la filmul Liceului Miron Costin.